Infraroodcabine met korte of lange golf ?

Infrarood verwijst naar de elektromagnetische golven waarvan de golflengten tussen zichtbaar licht en microgolf liggen. Afhankelijk van de golflengten, kan infrarood verder verdeeld worden in IRA close-range (korte golf), IRB mid-range (midden golf), en IRC long wave (lange golf).

Je kan licht enkel waarnemen als elektromagnetische straling met een golflengte tussen 750 en 400 nanometer het oog bereikt. Letterlijk kunnen we onder infra rood “onder het rood” begrijpen. Dit omdat de frequentie van infraroodstraling iets lager ligt dan die van de kleur rood. We kunnen het dan ook enkel waarnemen als stralingswarmte. Dit soort warmte zorgt ervoor dat een object opgewarmd gaat worden. In een infraroodcabine is dit jouw lichaam. Het tussenliggende licht wordt niet of nauwelijks verwarmd.

Soorten infraroodlampen

Alle objecten zenden infrarode straling uit. De golflengte daarvan is afhankelijk van de temperatuur. Vaste lichamen zenden steeds een continu spectrum uit.

De korte golf stralers zijn gemakkelijk te onderscheiden van de andere omdat je hier te maken hebt met het zichtbare deel binnen het spectrum. IRC (lange golf) heeft de ”langste" golflengte en de hoogste efficiëntie van de drie. 

Infrarood is een type van warmte die wordt veroorzaakt wanneer onze organismen energie uitoefenen. In onze cabines gebruiken de infrarode stralers 20% van hun energie om de lucht te verwarmen en 80% wordt rechtstreeks aan het lichaam afgegeven. Dat is dan ook de reden waarom er bij een veel lagere temperatuur een groter rendement verkregen wordt.

Wat doet je lichaam in een infraroodcabine?

Wanneer je je lichaam ontspant in een infraroodsauna, begint het eigenlijk hard te werken. De bloedsomloop stijgt en je begint te transpireren om je lichaam af te koelen. Zo verlies je transpiratievocht en verbrand je calorieën. Door de verhoogde bloedsomloop en het hevig transpireren, wordt de afvoer van giftige stoffen versneld.

Pijnlijke spieren zullen sneller herstellen dankzij de grote hoeveelheden zuurstofrijk bloed dat door het lichaam stroomt. Intussen zorgt dit er ook voor dat je immuunsysteem verbetert.

Het natuurlijke evenwicht van je lichaam wordt hersteld door het zuurstofrijke bloed dat wordt aangevoerd. Hierdoor krijg je een mooie, zachte huid.

Onderzoek bewijst dat je positieve gevolgen ondervindt voor vele verschillende vormen van pijn aan spieren en gewrichten wanneer je regelmatig gebruik maakt van een infraroodcabine. Zo kan het zelfs hulp bieden bij Fibromyalgie.

Ook enkele huidaandoeningen zoals psoriasis, eczema en acne kunnen bij regelmatig gebruik stabiel gehouden worden of zelfs verbeteren omdat het intensieve zweet, toxine van de diepste lagen van het lichaam verdrijft.

Hoe gebruik je een infraroodsauna?

Het gebruik van een infraroodsauna is over het algemeen eenvoudig en vereist geen ingewikkelde procedures. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om een infraroodsauna te gebruiken:

  1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd bent voordat je de sauna gebruikt. Drink een glas water voordat je begint.

  2. Kies de juiste temperatuur: De meeste infraroodsauna's hebben een temperatuurregeling. Stel de gewenste temperatuur in op basis van je persoonlijke voorkeur en tolerantie. Begin meestal met een lagere temperatuur en bouw het langzaam op.

  3. Start de sauna: Zet de infraroodsauna aan volgens de instructies van het specifieke model. Meestal gaat dit gepaard met het indrukken van een aan/uit-knop of het instellen van de gewenste tijd en temperatuur.

  4. Kleding: Je kunt ervoor kiezen om naakt of met lichte kleding in de sauna te zitten. Het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt. Vermijd het dragen van dikke kleding, omdat dit de werking van de infraroodstralen kan belemmeren.

  5. Tijd: Begin met een sessie van ongeveer 10-15 minuten en verleng dit geleidelijk naar maximaal 30 minuten. Luister naar je lichaam en pas de duur van de sessie aan op basis van je eigen comfortniveau.

  6. Binnen blijven: Ga in de sauna zitten en sluit de deur. Ontspan en geniet van de warmte. Je kunt gaan zitten of liggen, afhankelijk van je voorkeur en de beschikbare ruimte.

  7. Hydratatie: Neem een fles water mee naar de sauna en drink regelmatig kleine slokjes om gehydrateerd te blijven. Let op dat je niet overmatig veel water drinkt, omdat dit de sauna-ervaring kan verstoren.

  8. Na afloop: Zet de sauna uit en verlaat de ruimte. Neem een verfrissende douche om je af te koelen en verwijder eventueel zweet van je huid.

Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing van de specifieke infraroodsauna die je gebruikt te raadplegen, aangezien de exacte stappen en functies kunnen variëren afhankelijk van het model. Het naleven van de veiligheidsinstructies en aanbevelingen van de fabrikant is altijd essentieel voor een veilige en plezierige sauna-ervaring.

 

Welke infraroodlampen in een infraroodcabine

Alle soorten infraroodstraling zijn veilig, op voorwaarde dat ze op een correcte manier gebruikt worden. Het belangrijkste aan een infraroodsauna is dat je met een veilig gevoel kan genieten van het saunabaden.

Het grote voordeel van de Health Line® infraroodstralers is dat deze in Japan geproduceerde elementen zowel bij de productie in de fabriek als door onafhankelijke keuringsinstanties op hun veiligheid worden gecontroleerd. 

Wanneer we de verschillende golflengten van ieder type straler bekijken, kan je stellen dat voor het gebruik in de compacte infraroodcabines de IR-C of IR-B stralers de meest gebruikte soort is. 

Hoe gebruik je een infraroodcabine?

Het gebruik van de infraroodsauna begint in feite voor het saunabaden. De beste resultaten krijg je namelijk wanneer je vooraf even een douche of een bad neemt.

Alle Health Line® infraroodsauna’s hebben een zeer korte opwarmtijd van ongeveer een 10-tal minuten. Deze tijd kan je dan gebruiken om te douchen of snel in bad te gaan. 

De beste resultaten krijg je wanneer je vanaf een lage temperatuur stelselmatig de temperatuur laat oplopen tot de gewenste ingestelde temperatuur. Na een 10-tal minuten zal het lichaam hevig beginnen te transpireren.

Vanaf dit moment worden in het lichaam een aantal processen op gang gebracht om zich af te koelen. Je hartslag wordt bijvoorbeeld sneller waardoor er meer zuurstofrijk bloed door je aderen stroomt.

Door het hevig transpireren, zullen er ook allerlei giftige stoffen mee afgevoerd worden. Het vochtverlies in een Health Line® infraroodsauna bestaat uit 80% vocht en 20% uit vetten. Op deze manier verbrand je in een infraroodsauna ook calorieën en verbruik je niet enkel vocht. Zo kan saunabaden ook helpen wanneer je wilt afvallen.

Na je sessie in de infraroodcabine, laat je best je lichaam rustig terug wennen aan de lagere temperatuur buiten de sauna. Wanneer het lichaam zich weer heeft aangepast aan de omgevingstemperatuur, kan je weer een bad of een douche nemen. Dit hoeft niet met koud water te zijn zoals bij het traditionele saunabaden. Je kan gewoon genieten van een warme, aangename douche of van een heerlijk bad.