Infraroodsauna voor therapeutisch gebruik.

Een infraroodsauna voor therapeutisch gebruik is een sauna die gebruikmaakt van infraroodstraling om warmte aan het lichaam over te brengen. Infraroodstraling is een vorm van elektromagnetische straling die warmte direct aan het lichaam kan afgeven, zonder de omringende lucht op te warmen.

Therapeutisch gebruik van een infraroodsauna kan verschillende voordelen bieden. Hier zijn enkele mogelijke voordelen:

 1. Ontgifting: Door transpiratie tijdens het gebruik van de infraroodsauna kunnen gifstoffen en zware metalen uit het lichaam worden verwijderd.

 2. Verbeterde bloedsomloop: De warmte van de infraroodsauna kan de bloedvaten verwijden en de bloedcirculatie verbeteren. Dit kan helpen bij het leveren van voedingsstoffen aan weefsels en organen en het bevorderen van genezing.

 3. Stressvermindering: De warmte van de infraroodsauna kan ontspanning bevorderen en stress verminderen. Dit kan gunstig zijn voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid.

 4. Pijnverlichting: Infraroodsauna's worden soms gebruikt als een vorm van warmtetherapie voor pijnverlichting. De diepe warmte kan spierspanning verminderen, gewrichtspijn verlichten en de flexibiliteit verbeteren.

Het is belangrijk op te merken dat infraroodsauna's niet voor iedereen geschikt zijn. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals hartaandoeningen, lage bloeddruk, diabetes of andere chronische aandoeningen, moeten voor gebruik een arts raadplegen. Bovendien moeten zwangere vrouwen en mensen met huidproblemen ook voorzichtig zijn bij het gebruik van een infraroodsauna.

Het is altijd verstandig om de instructies van de fabrikant op te volgen en de duur en frequentie van het gebruik van de infraroodsauna geleidelijk op te bouwen. Als je overweegt om een infraroodsauna aan te schaffen voor therapeutisch gebruik, is het raadzaam om advies in te winnen bij een deskundige, zoals een arts, therapeut of sauna-expert.

Is infraroodwarmte goed voor de gezondheid?

Infrarood is een verzamelterm voor de verschillende vormen of golflengtes van de straling van zonlicht. Vergelijk het dus zeker niet met UV-licht, dat verantwoordelijk is voor de schadelijke effecten die de zon uitstraalt. Infrarood is daarentegen gewoon de warmtestraling van de zon, zonder UV. Wanneer je infrarood verder gaat bekijken zie je dat deze warmtestraling nog verder ingedeeld kan worden in Near Infrared of de korte golf, IR-B of middengolf en de IR-C of lange golf.

Infraroodsauna en fibromyalgie.

Infraroodsauna's worden soms gebruikt als een vorm van alternatieve therapie voor de behandeling van fibromyalgie. Fibromyalgie is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide pijn, gevoeligheid en vermoeidheid. Hoewel er geen genezing is voor fibromyalgie, proberen mensen vaak verschillende behandelingen en benaderingen om hun symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Infraroodsauna's werken door het genereren van infraroodstraling, die diep doordringt in het lichaam en warmte produceert. Dit kan helpen bij het verlichten van spierpijn en gewrichtsstijfheid die vaak gepaard gaan met fibromyalgie. De warmte van de sauna kan de bloedvaten verwijden en de bloedcirculatie verbeteren, wat kan leiden tot ontspanning van de spieren en vermindering van pijn.

Daarnaast kan de warmte van de infraroodsauna een ontspannend effect hebben op het zenuwstelsel, waardoor het stressniveau kan worden verlaagd. Stress wordt vaak geassocieerd met verergering van de symptomen van fibromyalgie, dus het verminderen van stress kan gunstig zijn.

Hoewel sommige mensen met fibromyalgie baat kunnen hebben bij het gebruik van een infraroodsauna, is het belangrijk op te merken dat de effectiviteit ervan kan variëren van persoon tot persoon. Wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Het is altijd raadzaam om met een zorgverlener te praten voordat je een nieuwe behandeling probeert, inclusief het gebruik van een infraroodsauna.

Bovendien is het belangrijk om de sauna op een veilige en verantwoorde manier te gebruiken. Volg de instructies van de fabrikant op en zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft tijdens het sauna-gebruik om uitdroging te voorkomen.

Onthoud dat een infraroodsauna geen vervanging is voor medische behandeling of medicijnen. Het kan echter een aanvullende benadering zijn om symptomen te verlichten en het algemene welzijn te verbeteren bij sommige mensen met fibromyalgie. Raadpleeg altijd een arts voordat je wijzigingen aanbrengt in je behandeling.

Infraroodsauna en reuma.

Een infraroodsauna kan gunstig zijn voor mensen met reuma. Reuma is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die ontstekingen en pijn in de gewrichten veroorzaken. Infraroodsauna's gebruiken infraroodstraling om warmte direct aan het lichaam over te dragen, in tegenstelling tot traditionele sauna's die de omgevingslucht verwarmen.

Er zijn enkele mogelijke voordelen van het gebruik van een infraroodsauna bij reuma:

 1. Pijnverlichting: De warmte van de infraroodstraling kan helpen de pijn in de gewrichten te verminderen. Het kan de bloedsomloop verbeteren, spieren ontspannen en ontstekingen verminderen.

 2. Verbeterde flexibiliteit: De warmte kan helpen de spieren en gewrichten soepeler te maken, wat kan leiden tot verbeterde flexibiliteit en mobiliteit.

 3. Ontspanning en stressvermindering: Het gebruik van een infraroodsauna kan ontspannend zijn en stress verminderen. Chronische pijn en beperkte mobiliteit als gevolg van reuma kunnen psychologische stress veroorzaken, en het gebruik van een sauna kan helpen om te ontspannen en de algehele gemoedstoestand te verbeteren.

Hoewel infraroodsauna's voordelen kunnen bieden, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en uw arts te raadplegen voordat u een sauna gebruikt, vooral als u een onderliggende medische aandoening heeft zoals reuma. Uw arts kan u adviseren over de veiligheid en geschiktheid van het gebruik van een infraroodsauna in uw specifieke situatie.

Infraroodsauna en detox

Een infraroodsauna kan worden gebruikt als onderdeel van een detoxprogramma, omdat het verschillende voordelen biedt voor het lichaam. Infraroodsauna's gebruiken infraroodstraling om warmte te genereren, die dieper doordringt in het lichaam in vergelijking met traditionele saunavormen zoals een Finse sauna. Dit kan leiden tot verschillende fysiologische reacties die gunstig kunnen zijn voor het ontgiften van het lichaam.

Hier zijn enkele manieren waarop infraroodsauna's kunnen helpen bij detox:

 1. Verbeterde bloedcirculatie: De warmte van de infraroodsauna kan de bloedvaten verwijden en de bloedcirculatie stimuleren. Dit kan helpen bij het afvoeren van toxische stoffen en het bevorderen van de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam.

 2. Verhoogde transpiratie: Tijdens een sessie in de infraroodsauna ga je zweten, wat kan helpen bij het elimineren van gifstoffen via de huid. Zweten is een natuurlijk detoxmechanisme van het lichaam, en het kan helpen bij het verwijderen van zware metalen, chemicaliën en andere ongewenste stoffen.

 3. Diepere reiniging: Infraroodsauna's kunnen helpen bij het openen van de poriën en het verwijderen van onzuiverheden die zich in de huid hebben opgehoopt. Dit kan leiden tot een diepere reiniging van de huid en het verwijderen van gifstoffen die zich daar kunnen hebben opgebouwd.

 4. Ontspanning en stressvermindering: Detox gaat niet alleen over het reinigen van het lichaam, maar ook over het verminderen van stress en het bevorderen van een gezonde geest. Infraroodsauna's kunnen helpen bij het ontspannen van de spieren, het verminderen van spanning en het bevorderen van een gevoel van welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat infraroodsauna's geen wondermiddel zijn en niet alle gifstoffen in het lichaam kunnen verwijderen. Detox is een complex proces dat afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder voeding, hydratatie en lichaamsbeweging. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een medisch professional voordat je aan een detoxprogramma begint, inclusief het gebruik van een infraroodsauna.

Infraroodsauna en chronisch vermoeidheidssyndroom 

Infraroodsauna's worden soms gebruikt als een alternatieve behandeling voor verschillende aandoeningen, waaronder het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), ook bekend als myalgische encefalomyelitis (ME). CVS is een complexe aandoening die wordt gekenmerkt door ernstige vermoeidheid die langer dan zes maanden aanhoudt en niet wordt verlicht door rust. Hoewel sommige mensen met CVS positieve ervaringen hebben gemeld met het gebruik van infraroodsauna's, is het belangrijk om op te merken dat er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs is dat infraroodsauna's een effectieve behandeling zijn voor CVS.

Infraroodsauna's werken door gebruik te maken van infraroodstraling om warmte rechtstreeks aan het lichaam over te dragen. Voorstanders van infraroodsauna's suggereren dat deze warmtebehandeling verschillende voordelen kan hebben, waaronder pijnverlichting, ontspanning, verbeterde doorbloeding en vermindering van stress. Sommige mensen met CVS melden dat ze zich beter voelen na het gebruik van een infraroodsauna, mogelijk vanwege de ontspannende effecten.

Hoewel de rapporten van individuen positief kunnen zijn, is er momenteel onvoldoende wetenschappelijk bewijs om het gebruik van infraroodsauna's specifiek voor CVS aan te bevelen. Het is belangrijk om te onthouden dat CVS een complexe aandoening is waarvan de oorzaak nog niet volledig is begrepen. De behandeling richt zich meestal op het beheersen van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Als je CVS hebt en overweegt om een infraroodsauna te gebruiken, is het raadzaam om dit te bespreken met een medische professional die bekend is met je specifieke situatie en medische geschiedenis.

Medische behandelingen voor CVS kunnen variëren, afhankelijk van de symptomen en behoeften van de individuele patiënt. Deze kunnen onder meer gedrags- en fysiotherapie, medicatie, slaapmanagement, pijnverlichting en energiebeheer omvatten. Het is het beste om samen te werken met een arts of een medisch team om een behandelplan op maat te ontwikkelen dat het beste bij jou past.

Wat is de beste infraroodgolflengte voor therapeutische toepassingen?

Zonlicht straalt van nature meer midden en lange golven uit dan korte golven. Infrarood in het midden- of langgolvige gebied is dan ook het meest natuurgetrouw.

Veel mensen denken dat korte golven dieper indringen. Wij hebben een correcte meting gedaan bij dezelfde wattages tussen lampen en stralers en ontdekten dat dit niet klopt.

Een korte golf lamp van 750 watt dringt natuurlijk dieper in dan een lange golf straler van 200 watt, maar dit is omgekeerd ook het geval als we de wattages verwisselen.

Bovendien is er ook een verschil tussen de afstand tussen de straler en het lichaam. Zo voelt een korte golf lamp een stuk heter aan dan een lange- of middengolf straler. Dit zorgt ervoor dat het lichaam de warmte voor een kortere tijd kan verdragen.

Midden en lange golven zullen dus zorgen voor betere therapeutische voordelen dan korte golven.

Infrarood helpt bij gezondheidsproblemen

Infrarood kan een hulpmiddel zijn bij onder andere reuma, fibromyalgie, CVS (chronisch vermoeidheidsyndroom), spier- en gewrichtspijn en lage rugpijn

Reuma is een verzamelnaam van verschillende ziektebeelden die vooral spieren, gewrichten en pezen aantasten. Hier kunnen we een onderscheid maken van drie verschillende soorten reuma:

 • Artrose
  De kenmerken van Artrose zijn stijve en pijnlijke gewrichten. Deze pijn ontstaat omdat je kraakbeen door deze aandoening wordt aangetast.
 • Ontstekingsreuma
  Dit soort reuma ontstaat wanneer je ontstekingen aan je gewrichten en andere lichaamsdelen hebt.
 • Wekedelen-reuma of Fibromyalgie
  Deze aandoening zorgt voor pijn bij het bewegen. Er is geen aantoonbare ontsteking, maar de aandoening wordt gekenmerkt door stijfheid, een gevoel van spanning in de weefsels en een depressieve vermoeidheid.

De symptomen van reuma zijn stijfheid van de ledematen, vermoeidheid, opgezwollen, pijnlijke gewrichten, lichte koorts, pijn in spieren en pezen en rugklachten.

Reuma wordt meestal veroorzaakt door een verstoring van het immuunsysteem. Hierdoor krijgen ontstekingen aan gewrichten vrij spel. Stress kan ook een belangrijke oorzaak zijn van reumaklachten, net als wanneer het lichaam langdurig onder zware belasting staat. Ongetwijfeld speelt ook erfelijkheid zijn rol in deze materie maar in vele situaties is het echter een combinatie van voornoemde factoren.