Infrarood & gezondheid

Is infraroodwarmte goed voor de gezondheid ?

Om te beginnen kunnen we best even "infrarood" beter bekijken. Infrarood is in feite een verzamelterm voor verschillende vormen of golflengten van straling van zonlicht. Dit infrarood onderscheidt zich van het "minder gezonde" UV licht. Zoals inmiddels genoegzaam is geweten is UV licht verantwoordelijk voor de schadelijke effecten die de zon uitstraalt. Infrarood licht is niet meer of niet minder dan de warmte straling van de zon maar dan zonder UV. Wanneer men echter het infrarood verder gaat bekijken kan men stellen dat deze warmte straling nog kan verder ingedeeld worden in Near Infrared of de korte golf, middengolf of IR-B, en de IR-C of lange golf.

Wat is nu de beste infrarood golflengte voor therapeutische toepassingen ?

Hierbij moeten we toch één en ander in een juist perspectief plaatsen. Zonlicht straalt van nature meer midden en lange golven uit dan korte golven. Als we dit gegeven vertalen naar door mensen opgewekt infrarood d.m.v. stralers kunnen we stellen dat met name het midden en lang golvige gebied het meest natuurgetrouwe infrarood is.

Wat we zeker ook in rekening moeten brengen is dat wanneer we een vergelijk gaan maken er steeds een juiste meting gebeurd. We kennen allemaal de verhaaltjes van "korte golven gaan dieper indringen". Dit is totaal onjuist wanneer we een vergelijking maken bij dezelfde wattages tussen lampen en stralers. Het klopt natuurlijk dat een korte golf lamp van 750 watt dieper indringt dan een lange golf straler van 200 watt, maar dit is omgekeerd ook het geval als we de wattages verwisselen... Wat we hierbij ook zeker niet uit het oog mogen verliezen is de afstand tussen straler en lichaam. Een korte golf lamp voelt een stuk heter aan dan een lange of middengolf straler wat zal resulteren in een kortere effectieve tijd waaraan het lichaam dt kan verdragen.

Samengevat kan men stellen dat door het gebruik van midden en lange golven de effectieve indringende infraroodwarmte tot betere therapeutische voordelen zal leiden dan korte golven.

Enkele aandoeningen waarbij infrarood een zeer effectief hulpmiddel kan zijn:

  • Reumatische aandoeningen:

Reuma is eigenlijk een verzamelterm van verschillende soorten ziektebeelden die voornamelijk spieren en gewrichten of pezen aantasten. Wel kan een onderscheid gemaakt worden tussen 3 soorten van reuma:

Arthrose is misschien wel het meest gekend onder de mensen, de symptomen zijn ondermeer stijve en vooral pijnlijke gewrichten doordat kraakbeen wordt aangetast. Dan heb je ook nog de ontstekingsreuma dat door ontstekingsreacties ontstaat aan gewrichten en andere lichaamsdelen. Een derde groep is de laatste jaren aan een ongewone opmars bezig, namelijk de "wekedelen reuma" of in de volksmond beter gekend als fibromyalgie, dit wordt  verder op de website beter toegelicht.

Enkele symptomen van reuma:

Stijfheid in de ledematen
Vermoeidheid
Opgezwollen, pijnlijke gewrichten
Lichte koorts
Pijn in spieren en pezen
Rugklachten

  • Fibromyalgie
  • CVS ( chronisch vermoeidheidsyndroom )
  • Spierpijn en gewrichtspijn
  • Lage rugpijn

In bijna alle gevallen komt steeds terug dat reuma wordt veroorzaakt door een verstoring van het immuunsysteem waardoor ontstekingen aan gewrichten vrij spel krijgen. Stress kan ook een belangrijke oorzaak zijn van reumaklachten of wanneer het lichaam langdurig onder zware belasting staat. Ongetwijfeld speelt ook erfelijkheid zijn rol in deze materie maar in vele situaties is het echter een combinatie van voornoemde factoren. 

Bel 0478 581 403 voor meer informatie omtrent infrarood & gezondheid of stuur uw vraag via het contactformulier.

Dhr. Maas uit Turnhout

"Een infraroodcabine van Health Line in huis is pure luxe!
Echt een zalig gevoel nadien."

Fam. Van Der Donk uit Zwijnaarde

"Onze zoon, een rolstoelpatiënt, gebruikt onze infraroodsauna dagelijks om zijn pijn te verzachten."

Dhr. Van Hove uit Antwerpen

"De aankoop van mijn Health Line infraroodsauna veranderde mijn leven."

Dhr. Planckaert uit Aalter

"Mijn infraroodsauna is ideaal tegen mijn reumaklachten.
Ik heb lang getwijfeld maar de aankoop is een zeer goede beslissing gebleken."

Dhr. Taels uit Tessenderlo

"Een infraroodsaunabeurt moet je echt ervaren om te beseffen wat het met je lichaam doet."

Dhr. en Mevr. Peeters uit Geel

"Wij leiden allebei een druk leven. Na een uitputtende dag is het heerlijk ontspannen in onze Health Line infraroodcabine."

Mevr. Aerts, kapper, uit Beerse

"In mijn infraroodsauna geniet ik van ‘me time’. Heerlijk verzachtend en aangenaam."

Kinesist Debaenst uit Kapellen

"Ik kocht mijn Health Line infraroodcabine om de pijnlijke spieren van mijn patiënten aan te pakken."

Dhr. Van Looveren uit Hoogstraten

"Na één sessie van 20 minuten in mijn infraroodsauna voelde ik reeds een duidelijk verschil in mijn pijnlijke onderrug."

Mevr. Neyrinck uit Merelbeke

"Mijn spierpijn is zeker met 50% afgenomen sinds ik mijn infraroodcabine in gebruik heb.
Niet twijfelen, gewoon doen, is mijn advies aan andere mensen."

Mevr. Pauwels uit Willebroek

"Mijn huid voelt superzacht en zuiver aan en straalt na een infraroodsaunabeurt."

Mevr. Geudens uit Olen

"Na jarenlang sukkelen met mijn fibromyalgie kocht ik een Health Line infraroodsauna. Ik ben eerlijk gezegd bijzonder aangenaam verrast door het verzachtende effect van de infraroodstraling op mijn pijnlijke spieren."

Dhr. Van Kerrebroek uit Brugge

"Nooit gedacht dat ik mijn chronische pijn zo goed kon verzachten door mijn Health Line infraroodcabine."